Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

8ο Συνέδριο Anarchist Studies Network: Ο αναρχισμός σε/ως/σαν σύγκρουση/πέραν της σύγκρουσης

Είναι η σύγκρουση ένα πρόβλημα προς λύση, ένα άβολο γεγονός τη ζωής, ή ακόμα, μια αρετή προς ξεδίπλωση; Είναι ο αναρχισμός σε σύγκρουση με τον εαυτό του; Η ειρήνη είναι απλώς η απουσία σύγκρουσης ή είναι η ‘‘εξισορρόπηση’’ συγκρουόμενων κοινωνικών δυνάμεων; Kαι ο πόλεμος; Σε τι ωφελεί; ‘‘Απολύτως τίποτα!’’ (Edwin Starr, 1970).

Η σύγκρουση υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, σε μυριάδες μορφές και με ευρέως διαφοροποιημένες εντάσεις. Ο αναρχισμός μπορεί να παρουσιαστεί ως το σημείο της σύγκρουσης (ο αναρχισμός σε σύγκρουση), ως η αιτία της σύγκρουσης ((ο αναρχισμός ως σύγκρουση), ως μια φιλοσοφία και πρακτική της σύγκρουσης ((ο αναρχισμός σαν σύγκρουση), ή ως απάντηση στη σύγκρουση ((ο αναρχισμός πέραν τηςσύγκρουσης).

Όταν ο αναρχισμός είναι η απάντηση στη σύγκρουση, τότε αυτή γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί –σκεφτείτε για παράδειγμα τη συστημική καταπίεση και τις καταναγκαστικές ιεραρχίες, τις διαπροσωπικές ή τις πολιτικές διαφωνίες που επιλύονται μέσω της μετασχηματιστικής δικαιοσύνης, ή τις αντι-πολεμικές και αντι-μιλιταριστικές οργανωμένες εκστρατείες.

Ως αιτία, η σύγκρουση έχει επίσης γίνει δεκτή ως θεμελιώδης τάση και ζωογόνος δύναμη της αναρχικής οργάνωσης και κουλτούρας –σκεφτείτε τον επιθετικό ανταγωνισμό του ταξικού πολέμου, την ‘‘προθυμία να προσβάλλεις’’ που εμψυχώνει τις κουίρ πανκ παρεμβάσεις (Wiedlack 2015 [Queer-Feminist Punk: An anti-social history]), ή τις περίφημες πολιτοφυλακές του Ντουρούτι, το Μαχνό και των υπολοίπων.

Προχωρώντας περισσότερο, ο αναρχισμός μπορεί να γίνει αντιληπτός ως η φιλοσοφία και πρακτική που συλλαμβάνει την ουσία της κοινωνικής αλληλόδρασης ως μια ατελείωτη πληθώρα συγκρούσεων, εμπνεόμενος από την κλασική αναρχική επίκληση των αντινομιών:

Από τούτες τις αντινομίες, τις συγκρούσεις τους και την ασταθή εξισορρόπηση τους, προκύπτει η ανάπτυξη και η εξέλιξη. Κάθε επίλυση ή η εξαφάνιση ενός από τους όρους ισούται με θάνατο (Προυντόν 1866, Théorie de la propriété).

Τέλος, ο αναρχισμός καθαυτός μπορεί να είναι το σημείο της σύγκρουσης, δεδομένου του διαφοροποιημένου και ετερογενούς χαρακτήρα του. Σκεφτείτε τις μη-βίαιες προσεγγίσεις του ακτιβισμού εναντίον της προπαγάνδας με την πράξη, αλλά και τις διαμάχες μεταξύ των διαφορετικών θεμελιώσεων του αναρχισμού(αναρχισμών). Κατά καιρούς, ο αναρχισμός αναπαράγει τις γεωπολιτικές διαιρέσεις.

Προκειμένου να διερευνήσουμε τούτες τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, το 8ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου Αναρχικών Σπουδών (ASN) καλεί για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τον αναρχισμό σε/ως/σαν σύγκρουση/πέραν της σύγκρουσης ως βασική θεματική (Πανεπιστήμιο του Ulster, Μπέλφαστ, 4-9 Σεπτεμβρίου 2024 –για την πρόσβαση, ελέγξτε εδώ)

Οι προτεινόμενες (αλλά όχι αποκλειστικά) θεματικές σχετικά με την αναρχική πραγμάτευση της σύγκρουσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

-ο αγώνας ενάντια στη συστημική καταπίεση

-ένοπλη πάλη, μη-βίαιη αντίσταση και ειρηνισμός

-μετασχηματισμός της σύγκρουσης (όπως η μετασχηματιστική δικαιοσύνη ή η anti-carcenal επίλυση διαμαχών)

-φιλοσοφίες της αντινομίας ή του αγωνισμού (όπως και κριτικές της εγελιανής διαλεκτικής)

-η δισκογραφία του αναρχο-πανκ συγκροτήματος Conflict

-οι διαπροσωπικές σχέσεις στο σπίτι, την εργασία ή στον δρόμο

– ‘‘κανένας πόλεμος, μόνο ο ταξικός’’ -συζήτηση

-αναρχικές αναλύσεις των μετα-συγκρουσιακών και βαθιά διαιρεμένων κοινωνιών

-ο εαυτός σε σύγκρουση και οι αναρχικές προσεγγίσεις της ψυχανάλυσης/της ψυχολογίας/της ψυχιατρικής (συμπεριλαμβανόμενης της κριτικής στην ευζωία και τη φροντίδα του εαυτού)

-ρεπερτόρια της διαμαρτυρίας και τα στρατηγικά επιχειρήματα μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων

– ‘‘ο πολιτιστικός πόλεμος’’

-εσωτερικές ή διακρατικές στρατιωτικές συγκρούσεις (που ορίζονται ως πόλεμος, εμφύλιος πόλεμος, εισβολή, ‘‘ειδική επιχείρηση’’ ή σύγκρουση)

Ή, εάν βρίσκεστε σε σύγκρουση με τούτον τον κατάλογο, μπορείτε να προτείνετε μια ανακοίνωση που σχετίζεται με την αναρχική θεωρία και πρακτική και δεν έχει καμιά σχέση με τη βασική θεματική –είστε ελεύθεροι να το κάνετε!

Συνεδρίες και streams σχετικά με συγκεκριμένες θεματικές είναι καλοδεχούμενες, καθώς και παρουσιάσεις σε μη-παραδοσιακές μορφές, όπως μεταξύ άλλων περφόμανς, εκθέσεις, εργαστήρια. Οι περιλήψεις των προτάσεων πρέπει να είναι στα Αγγλικά (δεχόμαστε όμως ανακοινώσεις σε κάθε γλώσσα).

Οι περιλήψεις πρέπει να σταλούν έως τις 30 Μαρτίου 2024 στο asn.conference@protonmail.com. Παρακαλούμε να διευκρινίσετε εάν θέλετε να παρουσιάσετε δια ζώσης ή διαδικτυακά. Στην περίπτωση διαδικτυακής παρουσίασης, παρακαλούμε σημειώστε τη ζώνη ώρας της χώρας σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία, ανάγκη ή σχόλιο και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε και να τις επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.