Δίκτυο Αναρχικών Σπουδών/ 7ο Διεθνές Συνέδριο/ Υβριδικό

Ανοιχτό κάλεσμα για υποβολή προτάσεων: Αναρχικά μέλλοντα

Αποκαλούμενοι συχνά ιδεαλιστές, ονειροπόλοι, μη ρεαλιστές, οι αναρχικοί διατηρούν μια σύνθετη σχέση με το μέλλον. Το φανταζόμαστε, διατυπώνουμε θεωρίες, εργαζόμαστε για αυτό. Προσπαθούμε να το φέρουμε στο παρόν. Φτιάχνουμε προσχέδια για το πώς μπορεί να είναι. Αναπτύσσουμε σχέσεις που αντανακλούν τις ελπίδες μας. Φανταζόμαστε καινούργιους κόσμους, ζώντας στο μέλλον ενόσω προσπαθούμε να αλλάξουμε το παρόν. Εντούτοις, η ουτοπική σκέψη μπορεί να θεωρηθεί αφενός ένα κίνητρο για δράση αφετέρου ένα εμπόδιο για αυτήν. Η πολυπλοκότητα και η σχέση της με το μέλλον είναι ιδιαιτέρως ουσιώδη για τους αναρχικούς. Σε τελική ανάλυση, πώς μπορεί η πολιτική σκέψη να γίνει πλήρως κατανοητή δίχως την προσωπική και συλλογική προβολή μας στο μέλλον; Οι αναρχικές ουτοπίες, από τα Νέα από το πουθενά του Γουίλλιαμ Μόρρις (1890), έως τον Αναρχικό των δύο κόσμων της Ούρσουλα Λε Γκεν (1974), όπως και η πρόσφατη λογοτεχνία έχουν υπογραμμίσει τη σημασία τού να φανταζόμαστε το μέλλον προκειμένου να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Τα Αναρχικά Μέλλοντα είναι ένα κάλεσμα να σκεφτούμε για τις πιθανότητες, τα κενά και τους ενδιάμεσους χώρους όπου υπάρχουν τα αναρχικά μέλλοντα. Είναι μια ενθάρρυνση να διασχίσουμε τις γέφυρες του χρόνου και να κάνουμε το μέλλον παρόν. Είναι μια ελπίδα ότι μπορούμε να χαράξουμε γραμμές αλληλεγγύης και κοινότητας που να επανορίζουν την παρούσα κατάσταση πραγμάτων έτσι ώστε το μέλλον να είναι αναρχικό.  

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου Αναρχικών Μελετών θα πραγματοποιηθεί ως διαδικτυακή εκδήλωση στις 24-26 Αυγούστου, με την επιφύλαξη αλλαγής σε υβριδικό εάν βρούμε κατάλληλη τοποθεσία. Τα συνέδρια του Δικτύου Αναρχικών Σπουδών έχουν ως στόχο τη διάνοιξη νέων οριζόντων στις αναρχικές σπουδές καθώς και την ενθάρρυνση της γόνιμης αλληλοκάλυψης των διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Καλούμε, επίσης, όσους δεν αισθάνονται ιδιαιτέρως άνετα εντός των πανεπιστημιακών πραγμάτων να πραγματοποιήσουν  εργαστήρια, να μιλήσουν για τη δουλειά τους, τα εγχειρήματα και τα σχέδιά τους, και να δημιουργήσουν σχέσεις.

Το κεντρικό θέμα αυτού του Συνεδρίου είναι τα Αναρχικά Μέλλοντα. Ένας κατάλογος των προτεινόμενων θεματικών περιλαμβάνει, αλλά δεν εξαντλείται στις ακόλουθες:

·Πως φανταζόμαστε το μέλλον; Πώς μοιάζει μια αναρχική κοινωνία;

·Πώς φανταζόμαστε έναν κόσμο δίχως φυλακές, το κράτος η την αστυνομία;

·Πώς φαντάστηκαν το μέλλον οι αναρχικοί του παρελθόντος; Έγινε πραγματικότητα;

·Πώς οραματίζονται η λογοτεχνία και οι τέχνες ένα αναρχικό μέλλον;

·Πώς πράττουμε τώρα για το μέλλον;

·Τι απαιτείται για να αλλάξουμε το μέλλον;

·Ποιοι είναι οι φορείς της αλλαγής;

·Ποιος είναι ο ρόλος της φαντασίας στην αλλαγή του κόσμου;

·Ποια είναι η σχέση της αναρχικής θεωρίας και του μέλλοντος;

Ως συνήθως, το Δικτύο Αναρχικών Σπουδών καλωσορίζει επίσης προτάσεις που δεν σχετίζονται με το βασικό θέμα αλλά συνδέονται με την αναρχική θεωρία και πράξη. Καλωσορίζουμε επίσης συνεδρίες και ζωντανές συνδέσεις επί συγκεκριμένων θεματικών. Ιδιαιτέρως καλωσορίζουμε προτάσεις εκτός της συνήθους πανεπιστημιακής μορφής όπως, μεταξύ άλλων, περφόμανς, εκθέσεις, εργαστήρια. Θα χαρούμε να  φιλοξενήσουμε ανακοινώσεις σε οποιαδήποτε γλώσσα, παρακαλούμε όμως να στείλετε μια περίληψη στα Αγγλικά. Υποδείξτε εάν θέλετε να παρουσιάσετε ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως. Οι περιλήψεις θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 30 Απριλίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση asn.conference@protonmail.com. 

Θα παράσχουμε όλα τα απαιτούμενα για να είναι δυνατή η πρόσβαση, όπως διαδρόμους για αναπηρικά καροτσάκια, βοηθητική τεχνολογία ακρόασης, χώρους ηρεμίας, βρεφική φροντίδα και υλική υποστήριξη για χαμηλόμισθους συμμετέχοντες. Παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας για το οποιοδήποτε σχόλιο, ερώτηση ή ανάγκη και θα κάνουμε το καλύτερο για να ανταποκριθούμε.